Usually my blog posts contain beautiful images of finished properties, and reflect on jobs well done. This time I’m going to do something a little bit different, and give you an insight into a work in progress!

Based in a conservation area in Randwick, I took on the job of redeveloping a house that needed the original part of it restored, as well as a new addition added to the rear.

As you may notice in the video below, it is a long site situated between a street and a rear lane.

The design, incorporating the clients brief is separated into two zones.

The front part of the house includes the study and family room, and the rear the living spaces. They are separated by a landscape zone, which allows northern light and cross-ventilation in the middle of the space.

The rear living spaces (dining, kitchen and sitting) look out onto both the garden and the transition landscape zone.

The kitchen is a wing that sides the rear courtyard, with a skillion room to the boundary to capture northern light and minimise overshadowing onto the garden.

One thing unique to this property, which we had to design around, was a large eucalyptus tree. The house accommodates a family with two young children, so it also had to be designed so that it would be suitable at different times, as the family grows and evolves.

Anyway, that’s enough from me for now. Check out the video below to see our work in progress!

Scroll for more